098 097 38 27

  1. Домівка
  2. Інтернет-книгарня Смолоскип і Компанія
  3. ТОП-5 НАЙСМАЧНІШИХ КНИЖОК ПРО ЇЖУ ТА ПИТВО

ТОП-5 НАЙСМАЧНІШИХ КНИЖОК ПРО ЇЖУ ТА ПИТВО

«Деякі книги потрібно спробувати, інші проковтнути, а треті – розжувати і перетравити», — сказав якось сер Френсіс Бекон. Існує навіть Міжнародний день їстівної книги — 1 квітня був. От ми й вибрали 5 таких, що від них слинка тече ☺ Смачного!

 

 

Традиція варити пиво поширена майже в усьому світі, адже воно, за єгипетською легендою, врятувало світ. Цей напій можна смакувати і в спекотний літній полудень, і в холодну зимову пору, головне — уміти правильно обрати сорт пива та вдало підібрати до нього відповідну страву. Ця книжка є справжнім дарунком і для досвідчених поціновувачів пінного хмільного напою, і для тих, хто ще тільки починає пізнавати магію смаку цього трунку і відкривати для себе багатство його стилів.

«Смак пива» є чудовою нагодою зазирнути за лаштунки дегустацій та справжнього мистецтва пивоваріння — від його витоків до сьогодення. І, звісно, її «смачніше» читати, тримаючи у руці келих доброго пива!

Скільки таємниць ховається у пляшці вина? Як з ним поводитися, подавати, декантувати, дегус­тувати, а з чим найкраще смакувати? Як залежить смак від клімату країни? Скільки відтінків кольорів і смаків приховує вино? І чи знали ви, що Совіньйон Блан може пахнути свіжоскошеною травою і чому в Шардоне з’являються нотки вершкового масла? Про все це у книжці «Wine Folly. Усе, що треба знати про вино» — лаконічно, стильно і в картинках. Це ідеальний практичний путівник для тих, хто хоче знати про вино більше, ніж написано на етикетці: поради на всі «винні» випадки, опис 55-ти основних вин в інфо­графіці та 20 географічних карт головних винних регіонів світу. Книжку створено на основі сайту WINEFOLLY.COM — одного з найпопулярніших онлайн-ресурсів про вино, що об’єднує сотні тисяч любителів і професіоналів у всьому світі.

Одвічна потреба їсти зіграла фундаментальну роль в історії людства, його культах, ритуалах, таємних і явних, традиціях, відмерлих і сучасних, соціальних устроях, загартованих війнами, катаклізмами, еволюціями й революціями, голодом, канібалізмом, епідеміями та хворобами, з якими людство бореться досі. Культура як система правил і табу, до формування яких долучилися найсвітліші уми, водночас збагачуючи людське буття, тож Паоло Россі, італійський філософ культури, готує свою вишукану й захопливу історію, майстерно компонуючи науку і мистецтво. Ви чули про смак №5 – «умамі»? І що існує ще ціла низка відчуттів, притаманних ротові та носові, які не можна віднести ні до смаків, ані до запахів? Чи правда, що колись їжа була «натуральною», що те, чим харчувалися наші діди та прадіди, було «справжнім» і «смачнішим»? Автор «Їсти» шукає і знаходить відповіді на безліч питань і розвінчує небезпечні міфи масової культури.

Книжка знаного німецького дослідника науки та культури Вольфґанґа Шивельбуша присвячена не так історії найвідомі-ших і найуживаніших спецій, як-от перець, чай, кава, тютюн тощо, як тому впливові цих засобів насолоди, який вони справляли протягом віків, починаючи від доби Середньовіччя, на загальний поступ людства, тому особливому місцю, яке вони посідали в культурному й економічному житті Європейського континенту. У «Смаках раю» автор зводить докупи величезну кількість фактів, подеколи зовсім невідомих, аби розгорнути цікаву історію завезених і створених в Європі «речовин насолоди», аби покликати у мандрівку хмільними середньовічними трапезними залами, першими кав’ярнями часів реформації, будуарами іспанської аристократії, де ранками чути запах гарячого шоколаду, німецькими шинками та англійськими джин-барами, опіумними притонами та багатьма іншими місцями, де люди, збираючись, уживали ці привабливі зілля та трунки.

У книзі здійснено короткий екскурс в історію звичаїв уживання алкоголю й обмірковано значення сп’яніння в різні епохи, описано пов’язані з ним правила і ритуали й проаналізовано, як сп’яніння відбито в європейській культурній традиції. В «Іліаді» й «Одіссеї» вино згадано понад 1000 разів, у Біблії – 521 раз і часто позитивно. Особливо Ісусові чуда на весільному бенкеті в місті Кана з погляду закону викликають підозру: він перетворював воду на вино без відповідної на те ліцензії. Усе-таки «Дух сп’яніння» не є нападом проти руху за тверезість. Це лише своєрідна спроба нагадати, що, незважаючи на небезпеки, алкоголь посідає важливе місце в соціальному житті європейської людини. Спиртні напої – мастило для європейських звичаїв. Алкоголь надихає літературу і мистецтво. Недаремно в багатьох релігіях і міфах він був божественним першоелементом.

Далі ...
  • ВЕСНЯНИЙ РОЗПРОДАЖ! КНИЖКИ ЗА ЦІНАМИ, НИЖЧИМИ ЗА ВИДАВНИЧІ

    Інтелектуальна проза й легка белетристика, іронічна репортажистика і якісна поезія, корисний нон-фікшн і добрі дитячі історії, новинки й перевидання раритетів - тут неодмінно знайдеться те, що треба, аби діждатися літа без літературного авітамінозу:   ПОНАД ПІВСОТНІ КНИЖОК ЗІ ЗНИЖКАМИ ДО
  • ТОП-5 АНТИУТОПІЙ, АБИ ПЕРЕКОНАТИСЯ, ЩО НЕ ТАК УЖЕ ВСЕ Й ПОГАНО ☺

    У часи тотальної зради, соціальних пертурбацій і політичної непевності важливо пам'ятати: гірше — є куди! І занурення в альтернативний світ, де все настільки жахливо, потворно й безнадійно, наскільки здатна вигадати людська уява, здатне парадоксально покращити настрій. Спробуйте
  • ПЕРЕДПЛАТА НА ПОВНЕ ЗІБРАННЯ ТВОРІВ МИКОЛИ ХВИЛЬОВОГО

    Правила передплати: "Повне зібрання творів" Миколи Хвильового можна придбати лише комплектом. Комплект становить 5 томів. На період передплати акційна вартість цілого п'ятитомника складає всього 600 грн. Передплата триває з 19 вересня 2018 р. до появи останнього тому. Під час